Φωτογραφία: Διατήρηση ή/και κατασκευή της συλλογικής μνήμης;

Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του ΓΙάννη Γρηγορίου.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στις 8μ.μ., πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα   «Φωτογραφία: Διατήρηση ή/και κατασκευή της συλλογικής μνήμης;», με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών που αφορούσαν στην  ιστορική περίοδο της πόλης του Αγρινίου της δεκαετίας ’60.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων του Photopolis Agrinio Photo Festival, που διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα «art8» (τμήμα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου) υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο.

 Η συντονίστρια της συζήτησης  φιλόλογος – Δρ μουσειολόγος Σπυριδούλα Πυρπύλη, οι Αγρινιώτες που διέθεσαν τις φωτογραφικές τους συλλογές, Θανάσης Βαλαώρας, Αλέξιος Κατεφίδης, Θεώνη Λειβαδίτη, Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη, Κώστας Πατρώνης και Κώστας Ρίζος, καθώς και  ο Λεωνίδας Φραγκούλης, δάσκαλος της φωτογραφικής ομάδας «art8» που άνοιξε την συζήτηση, κατάφεραν να μεταφέρουν στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου, την κοινωνική, πολιτική και  οικονομική   πραγματικότητα της περιοχής του Αγρινίου στη δεκαετία του ‘60, μια δεκαετία πλούσια σε νεωτερικότητες, γεγονότα και ανατροπές. 

Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά «ανασκευάζοντας» εικόνες του παρελθόντος με μνημονικά βοηθήματα τις φωτογραφίες. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τους συλλέκτες κ. Νίκο Αντωνίου και κ. Γιάννη Κουτρομπούση.

Scroll to Top