Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Φωτογραφικός Διαγωνισμός

Υποβολή συμμετοχών έως 20.1.2024

ΕΚΛΕΙΣΕ

Το “Photopolis Agrinio Photo Festival” προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα: “Environmental concerns / Περιβαλλοντικές ανησυχίες”.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποδώσουν φωτογραφικά το παραπάνω θέμα και να στείλουν από μία μόνο φωτογραφία.
Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν μέχρι 20 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 23:59, με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω.
Οι (15) δεκαπέντε επιλεγμένες φωτογραφίες θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε έκθεση στις κεντρικές εκδηλώσεις του Photopolis Agrinio Photo Festival τον  Σεπτέμβριο 2024.

Δώρα

Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευθούν με τα παρακάτω φωτογραφικά βιβλία:

1o Βραβείο:

  • “Photofile”, τoy Daido Moriyama
  • “Το βλέμμα της Αιωνιότητας” του Ηλία Μπουργιώτη
  • “On Photography” της Susan Sontag
  •  Λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Φεστιβάλ

2ο Βραβείο:

  • Φωτογραφικό Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος” του Τάκη Τλούπα”
  • “Meisterwerke” του Henri Cartie Bresson
  • Λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Φεστιβάλ

3ο Βραβείο:

  • “ATHOS τα χρώματα της πίστης» του Στράτου Καλαφάτη
  • “Λεύκωμα με τις φωτογραφίες του Φεστιβάλ

Κριτική Επιτροπή

Η επιλογή των φωτογραφιών θα γίνει από  κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους:
Πηνελόπη Θωμαΐδη, Νίνα Κασσιανού, Ρέα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Σπύρο Στάβερη,  Πάνο Χαραλαμπίδη & Μαίρη Χαιρετάκη. (Στο τέλος της σελίδας μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά).
Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι οριστική και δεν επιτρέπεται ουδεμία ένσταση ή άλλη διεκδίκηση

Οδηγίες συμμετοχής

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν, ενώ για τις 15 επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν στην έκθεση του Φεστιβάλ, θα επιβαρυνθεί ο κάθε φωτογράφος με το ποσόν των 20 € για τα έξοδα της εκτύπωσης και ανάρτησης, που θα κληθεί να καταβάλει μετά την επιλογή των φωτογραφιών.
Οι φωτογράφοι των 15 επιλεγμένων φωτογραφιών θα ειδοποιηθούν με email για την επιλογή της φωτογραφίας τους και θα τους ζητηθεί αρχείο μεγάλης ανάλυσης και σε εκτυπώσιμη ποιότητα.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό με την συμμετοχή τους δηλώνουν ότι παραχωρούν στους διοργανωτές του διαγωνισμού το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης, εκτύπωσης των φωτογραφιών και ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρήση των φωτογραφιών σε banner προβολής του φεστιβάλ με τον όρο της αναφοράς των ονομάτων των δημιουργών, χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αμοιβής τους.
Οι εκτυπώσεις παραμένουν στο αρχείο του φεστιβάλ για πιθανή επανέκθεσή τους ή έκθεσή τους σε άλλα φεστιβάλ με τα οποία συνεργάζεται το Photopolis. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στους δημιουργούς τους.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα ότι η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού (μη αναγραφή στοιχείων, αναληθή στοιχεία, αποστολή πάνω από μία φωτογραφία κλπ) αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την κρίση.
Το αρχείο της φωτογραφίας πρέπει να έχει μεγάλη πλευρά 1500 px και μέγεθος μέχρι 2 ΜΒ, (εάν το αρχείο είναι μεγαλύτερο δεν θα αποσταλεί.
Ως όνομα αρχείου πρέπει να έχει το όνομα του φωτογράφου με ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και το στέλνετε συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά την επιτυχή αποστολή θα εμφανιστεί στην οθόνη σας μήνυμα ότι έγινε επιτυχής αποστολή.
Εντός 48 ωρών από την λήψη του σας αποστέλλουμε email λήψης της συμμετοχής. Εάν δεν λάβετε το email επιβεβαίωσης εντός 48 ωρών ενημερώστε μας σχετικά στο email: [email protected].

Κριτική επιτροπή

Πηνελόπη Θωμαΐδη

Πηνελόπη Θωμαιδη

Φωτογράφος, Graphic Designer

Η Πηνελόπη Θωμαΐδη είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ, μέλος του πρακτορείου Hans Lucas. To έργο της ερευνά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Συνεργάζεται με τον τύπο, ενώ παρεμβαίνει σε εκπαιδευτικές δράσεις και συμμετέχει σε επιμελητικά εγχειρήματα. Έχει επίσης 10ετή επαγγελματική εμπειρία στον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας.
Έχει συνεργαστεί με μέσα όπως GEO France, La Tribune de Genève, Mediapart. Μεταξύ άλλων έργο της έχει προβληθεί στα FIF Belo Horizonte, Helsinki Photo Festival, Athens Photo Festival, Thessaloniki Photobiennale, VOIES OFF screenings. Το 2018 διακρίθηκε στα Spéos Awards 2018 (1ο βραβείο), La Bourse du Talent 2018 (finalist), Urbanautica Annual Awards 2020 (special mention). Συμμετείχε στο iMEdD incubator 2021.
Είναι απόφοιτος του προγράμματος Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ και Φωτοειδησεογραφία των Spéos International School of Photography Χ Magnum Photos στο Παρίσι και κάτοχος ΜΑ Καλλιτεχνική Παραγωγή και Έρευνα (Σχολή Καλών Τεχνών, Universitat de Barcelona).

Δρ. Νίνα Κασσιανού

Nina Kassianou

Ιστορικός & Κριτικός Φωτογραφίας, Επιμελήτρια σύγχρονων και ιστορικών εκθέσεων

Κατέχει διδακτορικό με θέμα ‘’ Ο Ελληνικός Εμφύλιος(1946-1949) μέσα απο δημοσιευμένες φωτογραφίες στον Τύπο της εποχής από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δεχθεί υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Princeton στις Η.Π.Α. για να ερευνήσει φωτογραφικά αρχεία που αναφέρονται στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και την Ελληνική Αντίσταση.
Έχει εργαστεί, για μια δεκαετία, ως κριτικός φωτογραφικών βιβλίων στην εφημερίδα «Το Βήμα» (Κυριακάτικη έκδοση, «τα Βιβλία») και έχει παρουσιάσει φωτογραφικά αφιερώματα από την παγκόσμια ιστορία της φωτογραφίας.
Έχει συμμετάσχει ως κριτικός (Portfolio Reviewer) σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη, όπως: PhotoEspana , SiFest Savignano, Fotofo Bratislava, Fotografia Europea Reggio Emilia, Fotofestiwal Lodz, Hamburg Triennial, Braga- Portugal- Encontros da Imagem, Colorno-Italy- Photolife, Thessaloniki Photobiennale.
Έχει συνεργαστεί με το Φωτογραφικό κέντρο Σκοπέλου, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ( για περισσότερο απο 10 χρόνια) .
Υπήρξε καλλιτεχνική υπεύθυνη της γκαλερί M55projects στην Αθήνα. Χώρος που είχε ως στόχο την πρόσκληση επιμελητών απο όλη την Ευρώπη για να παρουσιάσουν το έργο τους και να προτείνουν εκθέσεις νέων φωτογράφων απο τις χώρες τους και συγχρόνωνς να φιλοξενήσουν εργασίες Ελλήνων φωτογράφων στα φεστιβάλ τους.
Έχει επιμεληθεί περισσότερες από 100 εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και συγχρόνως σημαντικό αριθμό εκδόσεων φωτογραφικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με διάφορες γκαλερί με έδρα την Αθήνα και με εκθεσιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Έχει συγγράψει πολυάριθμα ακαδημαϊκά δοκίμια, έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την ιστορία της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Φωτογραφίας σε έγκυρες εκδόσεις και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή forum. Έχει συγγράψει το μέρος της Ελληνικής Ιστορίας της Φωτογραφίας από το 1900-1969 στην Εγκυκλοπαίδεια της Ευρωπαϊκής Φωτογραφίας 1900-2000.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι υπεύθυνη για τη Φωτογραφία στην DL Gallery στον Πειραιά και στην Γκαλερί ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ στην Ακαδημίας, έχοντας επιμεληθεί διεθνείς ομαδικές και ατομικές εκθέσεις με τη συμμετοχή σημαντικών φωτογράφων.
Οργανώνει και επιμελείται ένα Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών στην Ιθάκη με επωνυμία RETURN2ITHACA που έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μία φωτογραφική παραγωγή απο Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες που θα εμπνέεται απο τις πανανθρώπινες αξίες της Οδύσσειας.

Πάνος και Μαίρη

MARY PANOS 1

Φωτογράφοι

Ο Πάνος Χαραλαμπίδης και η Μαίρη Χαιρετάκη είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στη φωτογραφία ως διερευνητικό εργαλείο που συνδυάζει την αποδεικτική φύση του μέσου με το συναίσθημα και την ανθρώπινη προσέγγιση. Τους αρέσει να ασχολούνται με μακροπρόθεσμα project, και με αυτόν τον τρόπο να διεισδύουν και να κατανοούν τον κόσμο των θεμάτων τους.

Ρέα Παπαδοπούλου

Ρέα Παπαδοπούλου

Αρχιτέκτων, Φωτογράφος

Αρχιτέκτονας και φωτογράφος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ και φωτογραφία σε σεμινάρια μεταξύ των οποίων και διετές θεωρητικό σεμινάριο ASFA photo courses στην ΑΣΚΤ. Έχει δουλέψει σε μακροχρόνια φωτογραφικά θέματα εξετάζοντας κυρίως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αστικά ζητήματα.
Τα φωτογραφικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, όπως το ‘Dark Tree’ στην PhotoBiennale, Momus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2021, και στο Festival Fotografico Europeo 2019 στο Varese, Ιταλία. Το 2017 το ‘Dark Tree’ ήταν finalist project στα Discovery Awards του φεστιβάλ Encontros Da Imagem, Braga Πορτογαλία & το ίδιο θέμα ήταν μεταξύ των finalist projects για το Prize, Photo Brussels Festival 2022. ‘Η Λίμνη Που Δεν Βλέπεις’, επιλέχθηκε στην έκθεση PHEN, Φεστιβάλ Φωτομετρίας 2018, Γιάννενα. ‘Tα κορίτσια Κοιμούνται Επάνω’ & ‘Χάλκη’ στην Φωτομετρία 2015. Έχει συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις.
Ιστοσελίδα: https://reapapadopoulou.com/

Φωτεινή Παπαχατζή

Papahatzi 1

Εικαστικός – Πολιτιστική Διαχείριση

Η Φωτεινή Παπαχατζή είναι πολιτιστική διαχειρίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και φωτογράφος. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016). Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικο-πολιτιστικά εγχειρήματα μέσω ευρωπαϊκών κα άλλων προγραμμάτων με έδρα την Ήπειρο και σε συνεργασίες με την CulturePolis (2007-2016), τo Photometria International Photography Festival από το 2013, με την AMAKA, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, την Άρσις ΜΚΟ, το Preveza Jazz Festival και με την Artifactory στην οποία είναι ιδρυτικό μέλος. Από το 2013 είναι υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Έντευξις / Photometria Festival. Υλοποίησε ως πολιτιστική διαχειρίστρια και καλλιτέχνης το ‘Home’, ένα διακρατικό εγχείρημα μεταξύ Ka Atelier, Τουρκία και της Έντευξις Photometria Festival στο πλαίσιο του προγράμματος TANDEM Cultural Managers Exchange Turkey. Από το 2016 οργανώνει το εγχείρημα “Postcards from home”, διδάσκει και επιμελείται το ομώνυμο εργαστήριο στο πλαίσιο των ASFA photocourses.  Έχει επιμεληθεί συμμετοχές ελλήνων φωτογράφων και έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικές εκθέσεις και Μπιενάλε στη Νέα Υόρκη, Κούβα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρωσία και Κροατία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Yπήρξε μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου (1992-1999). Εργάστηκε στην Kinetika (www.kinetika.co.uk) για την ανάπτυξη έργων, την τεκμηρίωση και τη δημιουργία βίντεο, το press & marketing (2002-2004). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Διαχείριση των Τεχνών και την Πολιτιστική Διαχείριση, City University of London (2001) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (2016). Κατέχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτική εμπειρία σε προγράμματα μη Τυπικής Εκπαίδευσης – Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2008-2018) και διδάσκει στην Φωτογραφική Ομάδα Κα.Δρω από το 2013.

Σπύρος Στάβερης
spiros staveris

Φωτογράφος, 

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Μέχρι το 1974 έζησε στο Παρίσι και από τότε έως το 1985 μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Έχει ελληνική και γαλλική υπηκοότητα. Σπούδασε Ιστορία στο Παρίσι (Universite Paris VII και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Εργάστηκε ως φωτογράφος, κυρίως στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τα διεθνή έντυπα: “Liberation”, “L’ Hebdo”, “Paris Match”, “Courrier International”, “Magazine Air France”, “France Dimanche”, “Vice”, καθώς και με τα ελληνικά: “Γυναίκα”, “ΒΗΜΑDonna”, “Marie Claire”, “Madame Figaro”, “Look”, “Ένα”, “Κλικ”, “Μετρό”, “Έψιλον”, “Κ”, “Εικόνες”, “ΒΗΜΑgazino”, “Ταχυδρόμος”, “Big Fish”, “Symbol”, “01”, “Εικόνες του κόσμου”, “View”, “Cover Story”, “Lifo”. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. ‘Εργα του παρουσιάζονται σε διάφορες εκδόσεις για τη φωτογραφία, όπως στους καταλόγους των εκθέσεων “The Aegean Archipelagos, an Aquatic Metacity” και “Κιβωτός”, στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στα λευκώματα “Η Ελλάδα μέσα από τη φωτογραφία: 160 χρόνια οπτικές μαρτυρίες”, “Τόπος και Άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής” και στην ειδική έκδοση “Still Life” του περιοδικού “Vice”. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Είναι μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Fotophotos και εκπροσωπείται από την Elika Gallery

Φωτογραφικός Διαγωνισμός

Υποβολή συμμετοχών έως 31.12.2024

To PhotoPolis Agrinio Photo Festival προσκαλεί τους φωτογράφους να υποβάλουν αίτηση για την έκθεση “Photofolios:24”.
Περίοδος υποβολής: 10 Νοεμβρίου 2023 έως 31 Δεκεμβρίου 2024.
Οι φωτογράφοι καλούνται να υποβάλουν 8 – 12 φωτογραφίες από ένα συγκεκριμένο έργο – σειρά.
Το θέμα είναι ελεύθερο.
Δίδεται η δυνατότητα χρήσης κειμένων και γραφικών.
Τα οκτώ (8) επιλεγμένα portfolios θα αποτελέσουν το υλικό της έκθεσης με τίτλο «Photofolios:24», η οποία θα είναι μέρος των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο 2024 και θα περιληφθούν στον κατάλογο-λεύκωμα του φεστιβάλ.

Scroll to Top