Παρουσίαση φωτογραφικού έργου από τον Στράτο Καλαφάτη

Από το project “ΑΘΩΣ”

Ο Στράτος Καλαφάτης, σημαντικός Έλληνας φωτογράφος, στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου, θα παρουσιάσει τις σημαντικότερες εργασίες που ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια. Θα μιλήσει για το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, την οργάνωση και την υλοποίηση των φωτογραφικών εργασιών, τις εκδόσεις, την χαρά και την αποτυχία στην καλλιτεχνική διαδικασία.

ΧΩΡΟΣ: Δημοτική Αγορά Αγρινίου.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021. Ώρα:20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Η «φωτογραφία» ήταν σπάνια ο κύριος στόχος, το μόνο σίγουρο πράγμα ήταν η λαχτάρα μου για μια νέα πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, ήταν η φωτογραφία που έθεσε το ρυθμό, επιβάλλοντας τη δική της διαφορετική προοπτική στα πράγματα που μας ζυγίζουν.

Ο ίδιος κόσμος σήμερα φαίνεται περίεργος και οι ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες.

Παρ ‘όλα αυτά, συνεχίζω να δουλεύω όχι για να επαναλάβω αυτό που έχω χάσει, αλλά να καταλάβω τι είναι αυτό που συμβαίνει όταν αποτύχω».

Από συνέντευξη στο photologio.gr

“ Στο μυαλό μας υπάρχει ένα σύνολο εικόνων και πληροφοριών από την μέρα που γεννιόμαστε. Υπάρχει μια βιωματική μνήμη  που καθορίζει τα πάντα. Θα μπορούσα λίγο αυθαίρετα να μιλήσω για τρεις κατηγορίες φωτογράφων. Οι  “φωτογράφοι κυνηγοί”,  που βγαίνουν στον δρόμο και ψάχνουν εικόνες, που κύριο συστατικό τους είναι η έντονη φόρμα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στους  φωτογράφους που κινούνται προς μια σκηνοθετημένη κατεύθυνση, συνήθως ξέρουν με ακρίβεια αυτό που θέλουν και οργανώνουν με τις καλύτερες συνθήκες την εκτέλεσή του. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, με την οποία αισθάνομαι πιο οικεία, η οποία συνδυάζει τον υπαρκτό κόσμο με χειρονομίες σκηνοθεσίας. Συνήθως ξέρω τι δεν με ενδιαφέρει και τι δεν με αφορά. Τα άλλα πρέπει να τα βρω, όταν βρεθώ με την μηχανή μου και να αφήσω την περιέργεια, τις συμπτώσεις και τα πιθανά ατυχήματα να χαρίσουν στις εικόνες μου το αναγκαίο συστατικό της έκπληξης.”

Βιογραφικό

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966.

Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Α.Π.Θ. το 1987. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, τα έτη 1990 – 1992.

Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία.

Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως, οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με τις εκδόσεις Άγρα και εκπροσωπείται από την αίθουσα τέχνης Bernier / Eliades. 

Ιστοσελίδαhttp://www.stratoskalafatis.com/

Scroll to Top