Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού “Keep Distance”
Ασωνίτης Πολυδεύκης
Ο Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1956.
Είναι Διδάκτωρ και Μεταπτυχιακός Eπιστημών της Τέχνης, με αντικείμενο τη σημειολογία της τέχνης.
Σπούδασε ιστορία και αισθητική της φωτογραφίας στον «Φωτογραφικό Κύκλο» του Πλάτωνα Ριβέλλη, τεχνική της φωτογραφίας στο «Εργαστήρι Μελέτης και Εφαρμογής Φωτογραφίας» του Δημήτρη Χλιβερού καθώς και στο Εργαστήρι φωτογραφίας μόδας και αρχιτεκτονικής φωτογραφίας του Γιώργου Πασσά, στην Αθήνα.
Έχει διδάξει ως Καθηγητής φωτογραφίας, στη Σχολή Οπτικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και στο ΙΕΚ Ηπείρου.
Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ.
Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα ενώ πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Eίναι ιδρυτικό μέλος των φωτογραφικών ομάδων Ιωαννίνων: «Φωτογραφιστές» και «Φωτόραση».
Σήμερα είναι εισηγητής σε φωτογραφικές ομάδες.
Μουζακίτη Ελένη
Η Ελένη Μουζακίτη έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (MA) στην Εικόνα και Επικοινωνία από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικό στη φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική από το Πανεπιστήμιο του Ντέρμπυ. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του DAAD.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και διεθνή φεστιβάλ.
Εργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αμερικανικού Κολλεγίου (ACG Art Collection), καθως και σε ιδιωτικές συλλογές.
Έχουν δημοσιευθεί portfolio με φωτογραφική δουλειά της σε περιοδικά, καταλόγους εκθέσεων και έχουν εκδοθεί τρία λευκώματα με φωτογραφίες της.
Έχει διακριθεί στους διαγωνισμούς London Photographic Awards και Ian Parry Award των Sunday Times.
Δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002-2005). Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων δημιουργικής φωτογραφίας και σύγχρονης φωτογραφικής καλλιτεχνικής πρακτικής.
Τα φωτογραφικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στο δημόσιο χώρο (φυσικό και αστικό περιβάλλον) και στην έννοια της ‘απορρόφησης’ (absorption) σε δραστηριότητες αναψυχής, σε θέματα ιστορίας, μνήμης και αλλαγής χρήσης ιστορικά σημαντικών κτιρίων.
Πάνος Μαίρη
Ο Πάνος Χαραλαμπίδης και η Μαίρη Χαιρετάκη είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο.
Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στη φωτογραφία ως διερευνητικό εργαλείο που συνδυάζει την αποδεικτική φύση του μέσου με το συναίσθημα και την ανθρώπινη προσέγγιση.
Τους αρέσει να ασχολούνται με μακροπρόθεσμα project, και με αυτόν τον τρόπο να διεισδύουν και να κατανοούν τον κόσμο των θεμάτων τους.
Η δουλειά τους έχει προβληθεί σε φεστιβάλ, έντυπες και διαδικτυακές εκδόσεις.
Αναλυτικό βιογραφικό στο: www.panos-mary.com/about
Παπαχατζή Φωτεινή
Η Φωτεινή Παπαχατζή είναι πολιτιστική διαχειρίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εικαστικός με μέσο την φωτογραφία.
Kατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Διαχείριση των Τεχνών και την Πολιτιστική Διαχείριση, City University of London (2001) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (2016). Κατέχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτική εμπειρία σε προγράμματα μη Τυπικής Εκπαίδευσης – Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2008-2021) και σε φωτογραφικές ομάδες της Περιφέρειας. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016). Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικο-πολιτιστικά εγχειρήματα μέσω ευρωπαϊκών κα άλλων προγραμμάτων με έδρα την Ήπειρο και σε συνεργασίες με την CulturePolis (2007-2016), τo Photometria International Photography Festival (2013- εκπαιδευτικά προγράμματα), με την AMAKA, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, την Άρσις ΜΚΟ, το Preveza Jazz Festival , το Heritage of Taste , το Plegma και με την Artifactory στην οποία είναι ιδρυτικό μέλος.
Από το 2016 οργανώνει το εγχείρημα “Postcards from home”, το οποίο δημιούργησε ως υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016) διδάσκει και επιμελείται το ομώνυμο διαθεματικό εργαστήριο σε συνεργασία με φωτογράφους, επιμελητές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το 2021 υλοποιεί το ερευνητικό έργο «Postcards from home : Geography of feelings» με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2021 υλοποιεί στην Artifactory το έργο «Art +Culture vs Xenophobia» στο πλαίσιο του Active Citizens Fund, των EEA grants. Είναι συνεργάτης της AMAKA με την οποία υλοποιούν το topos:lefkada το 2020-2021.
Υλοποίησε ως πολιτιστική διαχειρίστρια και καλλιτέχνης το ‘Home’, ένα διακρατικό εγχείρημα μεταξύ Ka Atelier, Τουρκία και της Έντευξις Photometria Festival στο πλαίσιο του προγράμματος TANDEM Cultural Managers Exchange Turkey. Έχει επιμεληθεί συμμετοχές Ελλήνων φωτογράφων και έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικές εκθέσεις και Μπιενάλε στη Νέα Υόρκη, Κούβα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρωσία και Κροατία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Yπήρξε μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου (1992-1999). Εργάστηκε στην Kinetika (www.kinetika.co.uk) για την ανάπτυξη έργων, την τεκμηρίωση και τη δημιουργία βίντεο, το press & marketing (2002-2004).
Website: www.photinipapahatzi.
Πίττας Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο.
Έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, επιστρέφει στην Αθήνα για να εργαστεί ως μηχανικός.
Σύντομα, το 1984, αρχίζει να φωτογραφίζει στους δρόμους της πόλης, εγκαταλείπει τη δουλειά του και τελειώνει σε ένα χρόνο το πρώτο του φωτογραφικό σχέδιο με θέμα την Αθήνα και τους Αθηναίους.
Το 1985 ξεκινά το πεντάχρονο ταξίδι του στις χώρες της Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου για ένα βιβλίο που θα τις περιλαμβάνει όλες. Το 1989, με την πτώση του Τείχους, εγκαταλείπει το σχέδιο του και τη φωτογραφία και «θάβει» τη δουλειά του για 25 χρόνια.
Το 2014 ανακαλύπτει τυχαία σε μια αποθήκη τις παλιές του εικόνες και την επόμενη χρονιά εκδίδει ένα βιβλίο με αυτές, τις “Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης”, που το φθινόπωρο του 2016 απετέλεσαν το υλικό της μεγάλης ομότιτλης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη.
Φραγκούλης Λεωνίδας
Ο Λεωνίδας Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάϊο του 1963.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Βενετία όπου αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1990.
Ζει στο Αγρίνιο και εργάζεται ως αρχιτέκτονας ενώ παράλληλα ασχολείται και με τη διδασκαλία της φωτογραφικής έκφρασης.