Μουσική, χορός, μύθος

Εκθεση φωτογραφίας του Πολυδεύκη Ασωνίτη

μονο για κινητο

Μουσική, χορός, μύθος

Εκθεση φωτογραφίας του Πολυδεύκη Ασωνίτη

Ασωνίτης έκθεση

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Διάρκεια: 7 – 15 Μαρτίου 2020

Ωρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00 καθημερινά.

Χώρος: Δημοτική αγορά, Πλατεία Δημάδη, Αγρίνιο

Η έκθεση εντάσσεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου”photopolis”.

Η  Έκθεση περιλαμβάνει τρεις φωτογραφικές ενότητες με κοινό άξονα μυθολογικές αναφορές που τις διαπερνούν. Στην ενότητα με τη κίνηση και το χορό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη δασκάλα χορού Λάουρα Τσιάτη,  στόχος ήταν η ανάδειξη του μύθου των νυμφών στις λίμνες και στα δάση αλλά και της Θεογονίας του Ησίοδου. Για το λόγο αυτό, η φωτογράφιση έγινε στο φυσικό τοπίο της λίμνης των Ιωαννίνων, στο Πάπιγκο και την Αρίστη που είναι δύο από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου. Πολλά στοιχεία της φωτογράφισης στηρίχθηκαν σε αναφορές στο έργο δύο σπουδαίων φωτογράφων, του Manuel Alvarez Bravo και του Andre Kertez. Οι αναφορές αυτές είναι οι γάζες που χρησιμοποίησε σε φωτογραφίσεις του ο Alvarez Bravo και τα σταυρωμένα πόδια που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό σε έργα του Kertez.

Στην ενότητα με τα λασπόλουτρα στόχος είναι η ανάδειξη του μύθου των ψυχών που περιφέρονται αέναα στον Άδη προσπαθώντας να ξανανέβουν στη γη αλλά δίχως να το κατορθώνουν. Και εδώ, ο μύθος του Σίσυφου είναι βασικός σ΄ αυτή την ενότητα.

Η τρίτη ενότητα αφορά τη μουσική με τους μουσικούς αλλά και τον κόσμο που χορεύει στους ρυθμούς της. Στην ενότητα αυτή κυρίαρχο είναι το διονυσιακό στοιχείο, η χαρά, η λήθη, η ανάμνηση, η τάση προς τη ζωή και η προσπάθεια των ανθρώπων να λησμονήσουν το θάνατο.

Εν κατακλείδι το τρίπυχο γέννηση, ζωή, θάνατος διατρέχει και τις τρεις ενότητες με μυθολογικές, φωτογραφικές και φιλοσοφικές αναφορές.

Βιογραφικό

O Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε το 1956 στα Γιάννενα. Σπούδασε, αρχικά, στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Τμήμα Φ.Π.Ψ-κατεύθυνση Παιδαγωγική. Παιδαγωγικές σπουδές ολοκλήρωσε και στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Το ενδιαφέρον του για την Παιδαγωγική και την Τέχνη θα τον οδηγήσει, το 2000, στην εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με αντικείμενο την Σημειολογία της Τέχνης. Το 2015 θα εκπονήσει και το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων σχετικά με την διδασκαλία της Εικαστικής αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία.

Έχει σπουδάσει φωτογραφία:

  1. Στον  «Φωτογραφικό Κύκλο» με τον Πλάτωνα Ριβέλλη,
  2. Στο  «Εργαστήριο Μελέτης και Εφαρμογής της Φωτογραφίας» (ΕΜΕΦ) του Δημήτρη Χλιβερού και
  3. Στο Εργαστήριο Φωτογραφικών Σπουδών:  «Φωτοκίνηση» του Γιώργου Πασιά.

Δίδαξε φωτογραφία στη «Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών» του ΤΕΙ Αθήνας-Αιγάλεω, στα Τμήματα: Φωτογραφίας, Γραφιστικής και Συντηρητών Έργων Τέχνης. Τη φωτογραφία δίδαξε επίσης σε όλα τα τμήματα φωτογραφίας του ΔΙΕΚ Ηπείρου (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).

Από το 1995 έως το 1998 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικό Κέντρου Ιωαννίνων, στην Επιτροπή του Εικαστικού Εργαστηρίου, όπου και προώθησε πρότζεκτ φωτογραφίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φωτογραφίες του  αλλά και άρθρα για τη φωτογραφία έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και λευκώματαΣυνεργάζεται με το περιοδικό «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ» από την ίδρυση του περιοδικού.

Το 2016 διακρίθηκε με το Portfolio: «Αμβρακικός» στις “Παράλληλες Φωνές” του «Photometria Festival». Το 2019 διακρίθηκε και πάλι στον ίδιο διαγωνισμό με το Portfolio: «Λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας».  

Σήμερα διδάσκει φωτογραφία σε φωτογραφικές ομάδες και φωτογραφικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟ Ο ΧΑΡΤΗΣ

Scroll to Top