Εκθεση φωτογραφίας "The Itinerary"

Τι σημαίνει να ξεκινήσεις μία διαδρομή προς την Ευρώπη; Ειδικά εάν αυτό συνεπάγεται να διασχίσεις θάλασσες, βουνά, παράξενες και άγνωστες πόλεις και αφιλόξενα τοπία?

 Έντεκα φωτορεπόρτερ (photojournalists) συνδυάζουν τις μοναδικές τους  ματιές σε μία συλλογική έκθεση των με τίτλο “Η Διαδρομή”.

Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει, τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά την διάρκεια της διαδρομής, στην προσπάθεια των προσφύγων να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς.

 

Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται στην Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, στην Ειδομένη, στον Ελαιώνα στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία και στην Ουγγαρία – την λεγόμενη “Βαλκανική Οδό” (Balkan Route). Επίσης μερικές από τις φωτογραφίες λήφθηκαν στα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού, χώρες και περιοχές των προσφύγων, όπως το Ιράκ, τη Συρία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά.

Η διαδρομή των ανθρώπων που απεικονίζονται στις εικόνες, αναμιγνύεται με τις πεταμένες, στο δρόμο, φωτογραφίες που ενεργούν σαν «μηνύματα» προς χάριν της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν είναι ορατό.

Είναι ένα συλλογικό έργο ένδεκα «σιωπηλών μαρτύρων» μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής μας, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει “Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε”.

Εγκαίνια έκθεσης 14 Ιουνίου 2019, ώρα 21:00

Διάρκεια έκθεσης: 14 – 30 Ιουνίου 2019

Χώρος έκθεσης: Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου (Αίθουσα “art8”). 

συμμετέχοντες φωτορεπόρτερς

Scroll to Top