Έκθεση Φωτογραφίας: Άσπρο Μαύρο Από Κάρβουνο Κι Αλάτι

Πολυδεύκης Ασωνίτης

Πολυδεύκης Ασωνίτης
Πολυδεύκης Ασωνίτης

Το φωτογραφικό φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis φιλοξενεί την διπλή έκθεση του Πολυδεύκη Ασωνίτη στο κτίριο της δημοτικής αγοράς του δήμου Αγρινίου από 28 Αυγούστου έως 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο projects που έγιναν αρχικά, μεμονωμένα. Στην πορεία, όμως ενώθηκαν και φάνηκε για ακόμη μία φορά, ότι τα αντίθετα έλκονται με έναν ιδιαίτερο και ενδιαφέροντα τρόπο.
Το ένα project που έχει ως θέμα τους Καρβουνιάρηδες της Πίνδου, αναδεικνύει τα στάδια της δημιουργίας του κάρβουνου και τη συμβολική ανάδειξη των εργαζομένων. Οι καρβουνιάρηδες, λες και είναι χορευτές, εργάζονται με ρυθμικές κινήσεις και τα κάρβουνα πετούν σαν τα πουλιά, ανάμεσα στους καπνούς και στα καμίνια.
Το άλλο project που έχει ως θέμα τις Αλυκές του Μεσολογγίου, δείχνει το σχηματισμό του αλατιού στα καλούμενα «τηγάνια» και τη συγκέντρωσή του σε τεράστιους κάτασπρους λόφους. Οι εργαζόμενοι φτυαρίζουν και συλλέγουν το αλάτι που απομένει. Τη βασική δουλειά την κάνει εδώ η μηχανή κοπής και μεταφοράς του αλατιού στους τεράστιους ιμάντες μεταφοράς.
Οι Καρβουνιάρηδες ξεκίνησαν τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ενώ οι Αλυκές ξεκίνησαν τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019.
Ο συσχετισμός μεταξύ τους προβάλλει τις ομοιότητες αλλά και τις αντιθέσεις στην παραγωγή δύο πολύ σημαντικών αγαθών για τη ζωή του ανθρώπου. Από αισθητικής και συμβολικής πλευράς, οι αντιθέσεις ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο είναι σα να μας μιλάνε για τη ζωή και το θάνατο, το φως και το σκοτάδι. Το κυριότερο όμως είναι ότι το άσπρο και το μαύρο αποτελούν την πεμπτουσία της φωτογραφίας.

Βιογραφικό Πολυδεύκη Ασωνίτη

Πολυδεύκης Ασωνίτης

O Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε το 1956 στα Ιωάννινα. Σπούδασε, Οικονομικά, Παιδαγωγικά και Φωτογραφία. Είναι Διδάκτορας στο αντικείμενο της Σημειολογία της Τέχνης και κάτοχος  μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων.

Φωτογραφία σπούδασε από το 1977 στο «Εργαστήρι Μελέτης και Εφαρμογής της Φωτογραφίας» (Ε.Μ.Ε.Φ.), στη «ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ» του Γιώργου Πασσιά και στον Πλάτωνα Ριβέλη. Κάλυψε έτσι την τεχνική, την αισθητική και τις εφαρμογές της φωτογραφική τέχνης.

Δίδαξε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών και στα ΙΕΚ της Ηπείρου.

Πραγματοποίησε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού: «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ».

Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα με τίτλους: «Τοπία Παιδικότητας»,  «Καλλιέπεια» και «Οι Καρβουνιάρηδες της Πίνδου».

Είναι ιδρυτικό μέλος των φωτογραφικών ομάδων Ιωαννίνων, «Φωτόραση» και «Φωτογραφιστές». Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής παρέας «5+1 κλικ μαζί», Ηγουμενίτσα.

Βασικά φωτογραφικά του πρότζεκτ, είναι: «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου», «Πομακοχώρια  Ξάνθης», «Λασπόλουτρα Κρηνίδων», «Τα πανηγύρια στην Ήπειρο», «Αμβρακικός», «Τα Ραγκουτσάρια  Καστοριάς», Οι «Κουδουνοφόροι του Σοχού», «Οι Αράπηδες της Δράμας», «Οι επιτάφιοι στην Κέρκυρα», «Η γιορτή των Μυροφόρων στην Κέρκυρα», «Το πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολλόγι», «Οι Αλυκές στο Μεσολόγγι».

Σήμερα, είναι δάσκαλος σε φωτογραφικές ομάδες. 

Κύλιση στην κορυφή